Mitä tekisin seuraavalla valtuustokaudella 2025-2029? Klikkaa tätä otsikkoa ja lue lisää

09.03.2025

  • Kasvun ja oppimisen lautakunnassa saimme keväällä 2025 jälleen tietoomme katsauksen varhaiskasvatuksen henkilöstötilanteesta ja nyt jo tekemiemme toimien vaikuttavuudesta. Olemme maksaneet palkkalisää varhaiskasvatuksen henkilökunnalle niiden asuinalueiden päiväkoteihin, jonne pysyvää henkilökuntaa on ollut haasteellisinta saada. Olemme kehittäneet apulaisjohtajamallin tukemaan varhaiskasvatuksen johtamista, sekä palkanneet lisää päiväkotiapulaisia saadaksemme päiväkoteihin lisää aikuisia. Nämä toimenpiteet ovat olleet oikean suuntaisia ja varhaiskasvatuksen henkilöstötilanne on tämän kautemme 2021-2025 aikana parantunut. Vielä on kuitenkin tehtävää. Tulevalla valtuustokaudella tulee siis jatkaa tätä toimenpideohjelmaa ja tehostaa sitä esimerkiksi sitoutumislisän maksamisella, tai palkkaohjelmalla. 
  • Kuluvalla valtuustokaudella varmistimme rahoituksen yhteisöohjaajien työn jatkumiselle espoolaiskouluissa. Jatkossa yhteisöohjaajien työtä tulee vahvistaa ja myös koulunkäyntiavustajien määrää tulee lisätä.
  • Erityisopettajien houkuttelemiseksi Espooseen tarvitaan myös toimenpiteitä, esim. palkkauksen suhteen.
  • Koulupolitiikkaa tulee tehdä sen vaikutukset alueen yhteisölle tunnistaen. Pieniä kouluja, jotka tukevat alueen koululaisten ja perheiden yhteisöllisyyttä ei tule lakkauttaa
  • Espoon tulee varmistaa mahdollisuus lukiokoulutukseen kaikille espoolaisnuorille, joilla siihen on edellytyksiä. Paikkoja tulee lisätä ja keskiarvorajat eivät saa nousta liian korkeiksi.
  • Asukaspuistojen toiminnan jatkuminen tulee varmistaa ja vahvistaa niiden roolia yhteisöllisyyden tukemiseksi. Asukaspuistoissa tulee olla ohjattua toimintaa ja ilmaista. ohjattua koululaisten iltapäivätoimintaa. Puistoruokailu pilotoidaan kesällä 2025
  • Koulujen iltapäiväkerhojen asiakasmaksua tulee alentaa, maksuvapautuskriteereitä laajentaa ja koulujen yhteydessä tulee pilotoida kesäajan ohjattua toimintaa. 
  • Espoon tulee varmistaa riittävää perheasuntojen kaavoitusta ja luopua pienestä, ahtaasta täydennysrakentamisesta tässä määrin, miten kuluvalla valtuustokaudella on toimittu. Espoossa on jo runsain mitoin myynnissä pieniä asuntoja, jotka eivät mene kaupauksi. Tämä on johtanut osaltaan vahhempien kerrostaloasuntojen arvonlaskuun, kun taas perheasuntojen ja esim rivitaloasuntojen hinnat ovat nousseet jo monen saavuttamattomiin. Pienien asuntojen runsas kaavoitus lähiöihin lisää segregaatiota, kun taas monimuotoinen rakentaminen vähentää sitä.
  • Lähiluontoa ei myöskään tule kaataa täydennysrakentamisen tieltä, hyvänä esimerkkinä Viherlaakso ja Karakallio. 
  • Espoon ei tule korottaa palveluiden asiakasmaksuja kuntalaisille. 5-vuotiaiden ilmaiset varhaiskasvatustunnit on säilytettävä. Kohtuulliset liikuntapalveluiden asiakasmaksut mahdollistavat harrastamista mahdollisimman monelle
  • Espoon on tarkasteltava muita vaihtoehtoja tulojen lisäämiseksi, kuin asiakasmaksujen korotukset. Esim. sijoitusrahastojen tuottojen käyttö kaupunkilaisten hyväksi. 
  • Espoon tulee vahvistaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen strategiaa ja yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen voi kuulua kokonaisvaltainen ohjelma esim. yhteisöllisyyden edistämisestä tukemalla järjestöjä, varmistamalla tiloja toimintaan eri asuinalueilla, pitämällä harrastus- ja liikuntapalveluiden maksut alhaisina ja jatkamalla eri ryhmien harrastustoimintapilotteja (esim. koulujen harrastusiltapäivä, erityisryhmien liikuntaedut).
  • Kunnan järjestettäväksi tulevia työllisyyspalveluita varten perustetaan lautakunta. Osatyökykyisten työllistymiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Espoon tulee tukea espoolaisia pienyrityksiä huomioiden haastavan talouden toimintaympäristön, esim tarjoamalla talousneuvontaa ja varmistamalla että paikallisilla yrityksillä on reaaliset mahdollisuudet osallistua kilpailutuksiin.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita